Een goede sollicitatiebrief schrijven

Pro Industry 2 v2

Zo schrijf je een krachtige sollicitatiebrief

Een impactvolle sollicitatiebrief is als de meeslepende introductie van een boeiend verhaal - het dient nieuwsgierigheid te wekken, jouw unieke verhaal te onthullen en de lezer te overtuigen verder te lezen. Wij staan paraat om je te begeleiden bij elke alinea.

We bieden waardevolle inzichten en praktische suggesties om je te helpen bij het opstellen van een brief die opmerkelijk is te midden van alle andere. Dus, rol die schrijfmouwen op, pak een pen (of toetsenbord) en laten we gezamenlijk aan de slag gaan om die sollicitatiebrief te creëren die jouw verhaal perfect weergeeft en de deur opent naar de volgende fase in jouw loopbaan.

Checklist sollicitatiebrief schrijven

Je wilt indruk maken en je onderscheiden van de rest. Maar, waar begin je? Wij helpen je met het schrijven van jouw sollicitatiebrief.

Voordat je begint
 • Bekijk de vacature. Een motivatiebrief is pas effectief wanneer de brief aansluit op de vacature. 
 • Onderzoek het bedrijf. Bekijk de website, lees de verhalen van werknemers of informeer in jouw netwerk. Zo kan je jouw sollicitatiebrief goed laten aansluiten op de organisatie waar je wilt werken
 • Schrijf de contactpersoon aan. In iedere vacature staat een contactpersoon genoemd. Een persoonlijke aanhef is sterker dan een algemene 'Beste meneer/mevrouw'
 • Houdt maximaal één A4 aan. Deel jouw brief op in drie alinea's op een A4. Houdt per alinea ongeveer 3 á 4 zinnen aan.
1e alinea - Opening
 • Houdt het beknopt. Het is niet nodig om jezelf uitgebreid voor te stellen. Benoem jouw interesse en een van jouw sterke punten in jouw werkzaamheden.
 • Maak jouw interesse in de organisatie kenbaar. Een originele openingszin is niet perse noodzakelijk, al onderscheid het je wel van de rest van de sollicitanten
VOORBEELDEN VAN OPENINGSZINNEN ZIJN:
 • Met veel interesse las ik de vacature van FUNCTIE bij ORGANISATIE, met deze brief wil ik mijn interesse in de vacature kenbaar maken
 • Als ervaren FUNCTIE las ik de vacature van FUNCTIE bij ORGANISATIE met veel interesse
 • ORGANISATIE is op zoek naar een proactieve FUNCTIE die storingen binnen no-time weet op te lossen, iets waar ik om bekend sta in mijn huidige werkzaamheden. Met deze brief wil ik dan ook mijn interesse in de vacature van FUNCTIE bij ORGANISATIE kenbaar maken.
2e alinea - Motivatie
 • Benoem jouw sterke punten.  Wat is het voordeel voor de organisatie om jou aan te nemen? Waarom zouden ze jou moeten nemen en niet een van de andere sollicitanten?
 • Koppel jouw ervaring aan je motivatie. Laat zien waarom jouw ervaring aansluit op de vacature, benoem werkzaamheden die je al hebt verricht of opleidingen die aansluiten op de vereisten in de vacature.
 • Leg je keuze voor het bedrijf uit. Schrijf geen motivatiebrief die naar iedere organisatie gestuurd kan worden. Motiveer waarom je juist bij deze organisatie solliciteert.
Voorbeeld:

Meer dan X jaar ervaring in XYZ heeft ertoe geleid dat ik bekwaam ben met WERKZAAMHEDEN. Ik verricht pro-actief WERKZAAMHEDEN met grote precisie. ORGANISATIE is op zoek naar een FUNCTIEOMSCHRIJVING. Dat is precies wat ik van plan ben te doen. VERDERE UITLEG PERSOONLIJKE MOTIVATIE

3e alinea - Slot
 • Overtuig de lezer van jouw toegevoegde waarde. Vat in een of twee zinnen samen wat jij in de functie van plan bent te doen en wat jouw toegevoegde waarde is voor de organisatie
 • Motiveer een persoonlijk gesprek. Benadruk altijd dat je jouw motivatiebrief graag in een persoonlijk gesprek wilt toelichten.